"Gelijkgeschakeld kindergeld verarmt grote gezinnen"

"Het voorstel van CD&V om elk kind evenveel kindergeld te geven, dreigt grote gezinnen te verarmen", schrijft Het Laatste Nieuws. De krant heeft de gevolgen daarvan gesimuleerd op basis van het huidige gemiddelde kindergeld.

"Er moet een gelijkschakeling van de kinderbijslag komen, ongeacht het sociaal statuut van de ouders of de plaats in het gezin", klonk het afgelopen weekend bij CD&V op hun vernieuwingscongres. Het Laatste Nieuws heeft gesimuleerd wat het voorstel van CD&V - om elk kind evenveel kindergeld te geven - zou kosten.

Volgens de krant dreigt dat voorstel grote gezinnen te verarmen en kleine gezinnen te verrijken. Bij de berekening van de krant is wel een grote kanttekening. De simulatie is berekend op basis van de huidige gemiddelde kinderbijslag, niet op basis van het voorstel van CD&V, omdat de christendemocraten nog geen bedragen op hun voorstel hebben gekleefd.

Gezin met 1 kind

 • Krijgt vandaag 90,28 euro kindergeld
 • Krijgt na gelijkschakeling 167,00 euro kindergeld
 • Winst: +76,75 euro

 

Gezin met 2 kinderen

 • Krijgt vandaag 257,33 euro kindergeld
 • Krijgt na gelijkschakeling 334,00 euro kindergeld
 • Winst: +76,67 euro

 

Gezin met 3 kinderen

 • Krijgt vandaag 507,00 euro kindergeld
 • Krijgt na gelijkschakeling 507,00 euro kindergeld
 • Winst/verlies: 0 euro

 

Gezin met 4 kinderen

 • Krijgt vandaag 757,00 euro kindergeld
 • Krijgt na gelijkschakeling 668,00 euro kindergeld
 • Verlies: -89,00 euro

 

Gezin met 5 kinderen

 • Krijgt vandaag 1000,70 euro kindergeld
 • Krijgt na gelijkschakeling 835,00 euro kindergeld
 • Verliest: -165,75 euro

 

(cijfers: Het Laatste Nieuws)