"Gelukkig had ik mijn lamp met SOS-modus bij"

Steeve Verheyen (41) uit Tessenderlo zal zich een duiktrip in Indonesië nog lang herinneren. Hij werd door een onderzeese stroming kilometerslang meegesleurd en spoelde uiteindelijk aan op een eiland waar hij werd gered dankzij zijn duiklamp.
Het eiland Komodo in Indonesië.

Verheyen was samen met twee vrienden van zijn duikclub uit Geel, een Canadese en vier Nederlanders op duikexcursie in Indonesië toen hij alleen werd meegesleurd door een onderzeese stroming. "Na een vijftal minuten ben ik bovengekomen, maar toen was ik al ruim 3 kilometer van de duikplaats verwijderd", zegt hij op Radio 2 Limburg. "Na vier uur en half ben ik uiteindelijk op het strand van Komodo aangespoeld."

De onfortuinlijke duiker heeft ruim 8 uur op redding moeten wachten. "Ik zat op het strandje en de zon was al ondergegaan, dus het was pikdonker. Gelukkig had ik mijn duiklamp met SOS-modus mee. Naar elke boot die in de verte passeerde, stuurde ik mijn SOS-signaal." Uiteindelijk was het het bootje waar zijn mededuikers opzaten dat hem kwam oppikken.

Zelf kijkt hij positief terug op het avontuur. "Ik heb nooit schrik gehad", zegt hij. "Twee dagen later was ik al terug aan het duiken."

Komodo

Het eiland Komodo maakt deel uit van het gelijknamige nationale park in Indonesië. Het park bestaat uit drie grotere eilanden en een aantal kleinere. Het heeft een totale landoppervlakte van 603 vierkante kilometer. Het park is in eerste instantie gesticht om de komodovaraan - de grootste hagedis ter wereld - te beschermen. Intussen is het gebied beschermd als werelderfgoed door Unesco.