"Voorstel over DNA-stalen pasgeborenen kansloos"

Volgens minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) zal het controversiële voorstel van de Antwerpse procureur-generaal Yves Liégeois worden afgeschoten door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Liégeois stelt voor om van elke pasgeborene een DNA-staal te nemen en zo de gerechtelijke strijd tegen de criminaliteit te vergemakkelijken.

Volgens Turtelboom is het voorstel van Liégeois in tegenspraak is met een uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

In 2008 heeft het Europees Hof het Verenigd Koninkrijk veroordeeld omdat genetische profielen van verdachten onbeperkt in de tijd werden bewaard, ongeacht of de verdachte buiten vervolging werd gesteld of vrijgesproken werd. Het hof had het over een "onevenredige afbreuk aan het recht op het respect van hun privéleven".

Voor Turtelboom is het duidelijk: als ons land het voorstel van Liégois (foto) zou uitvoeren, zou het veroordeeld worden voor het registreren en bewaren zonder beperkingen in de tijd van de genetische profielen van burgers, terwijl die niet eens verdacht worden in een rechtszaak.