Bloedige aanslag op Iraanse ambassade in Libanon

In Beiroet, de hoofdstad van Libanon, zijn zeker 23 doden gevallen bij twee ontploffingen vlak bij de ambassade van Iran. Eén slachtoffer zou een Iraanse diplomaat zijn. Er zijn bijna 150 gewonden en er is veel materiële schade.

De ambassade ligt in een zuidelijke wijk waar Hezbollah sterk staat. Die sjiitische beweging steunt de Syrische president Bashar al-Assad en heeft in het buurland ook strijders die meevechten met het regime. Dat leidt tot onrust in Libanon, waar het soennitische deel van de bevolking sympathiseert met de rebellen. Iran ondersteunt het regime van Assad.

Of de aanslag in Beiroet verband houdt met de Syrische kwestie, is nog onduidelijk. De Libanese eerste minister Najib Mikati spreekt van een "laffe, terroristische aanval". "Het doel van deze explosie is oproer veroorzaken in Libanon en de Libanese arena gebruiken om boodschappen over te brengen." Niet alleen het ambassadegebouw zelf, maar veel andere gebouwen in de buurt raakten zwaar beschadigd.

Volgens een tv-kanaal van Hezbollah is de eerste explosie veroorzaakt door een zelfmoordterrorist. De tweede ontploffing, die de grootste schade veroorzaakte, zou een autobom geweest zijn. Dat is evenwel nog niet officieel bevestigd. Al Jazeera spreekt, op gezag van een bron binnen de veiligheidsdiensten, ook van twee raketinslagen.

Iran heeft intussen Israël ervan beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor de aanslag. De Israëli's hebben dat meteen ontkend.