Cornelius Gurlitt krijgt een deel van zijn kunstwerken terug

Het Duitse gerecht wil zo snel mogelijk enkele van de vele honderden in beslag genomen kunstwerken teruggeven aan Cornelius Gurlitt. Het gaat om de kunstwerken die niet als nazi-roofkunst betiteld kunnen worden en die "zonder twijfel toebehoren aan de beschuldigde".

Bij Cornelius Gurlitt, zoon van een kunsthandelaar die in 1956 overleed, werden anderhalf jaar geleden meer dan 1400 kunstwerken in beslag genomen. Bij 970 werken zullen experten nagaan of ze destijds door de nazi's werden geroofd of als "ontaarde" kunst in beslag werden genomen.

Van de honderden andere werken wordt aangenomen dat ze wel degelijk rechtmatig in het bezit van Gurlitt zijn. Als ze worden terugbezorgd, stellen zich wel enkele praktische problemen. In het appartement van Gurlitt in het noorden van München zullen ze niet meer veilig zijn voor dieven. Volgens een ruwe schatting van experten is de collectie met werk van Pixasso, Renoir en Toulouse-Lautrec meer dan een miljard euro waard.