Dodental noodweer Sardinië loopt op tot 18

Het dodental van het stormweer en de overstromingen op het Italiaanse eiland Sardinië is opgelopen tot 18. Dat heeft de lokale gouverneur laten weten. Duizenden mensen zijn getroffen door het noodweer. De Italiaanse premier Enrico Letta heeft het over een "nationale tragedie".
ANGELO CUCCA

Gisteren trok een hevige storm over grote delen van Sardinië, wat geleid heeft tot felle regenval en zware overstromingen. De noordelijke provincie Gallura is het meest getroffen en dan vooral de streek tussen de havenstad Olbia en Tempio Pausania in het binnenland.

"Olbia is volledig overspoeld, bruggen zijn ingestort, straten zijn vernield", zegt de gouverneur. De burgemeester van de stad heeft het over een "apocalyptische" storm. Op enkele uren tijd viel er 450 millimeter water. Normaal gezien valt er 1.000 millimeter water op een jaar tijd. De storm wordt door sommige media een cycloon genoemd en heeft de naam Cleopatra gekregen. Cyclonen zijn heel zeldzaam in het Middellandse Zeegebied.

Er zijn nu al 18 doden geteld, bij de slachtoffers is onder meer een Braziliaanse familie van vier. Ze verdronken toen hun kelderappartement in het stadje Arzachena, in het noorden, onder water liep. Ongeveer 2.700 mensen moeten op zoek naar een ander onderkomen. De meesten van hen worden ondergebracht bij familie of in openbare voorzieningen. Maar ook hoteleigenaars bieden slachtoffers een tijdelijk onderkomen aan.