Explosie in raffinaderij Total maakt twee doden

Bij een explosie in de raffinaderij van Total in de Antwerpse haven zijn twee mensen omgekomen. "De site werd na het ongeluk geëvacueerd en de processen zijn gedeeltelijk stilgelegd" meldde Hilde Luystermans, algemeen directeur van het Antwerps platform van Total België.

Rond 15 uur heeft er zich een stoomexplosie voorgedaan tijdens onderhoudswerken. Dat gebeurde toen een boilerpomp ontplofte in een benzineproducerende eenheid. De twee slachtoffers werkten voor rekening van een onderaannemer.

De hulpdiensten raakten maar moeilijk bij de plaats van het ongeval omdat er een grote stoomwolk bleef hangen. Om die reden was er eerst sprake van één dode en één of twee vermisten, maar later werd die balans dus bijgesteld naar twee doden en waren er geen vermisten meer. "De vrees voor een andere vermiste persoon bleek gelukkig ongegrond", zei Total-woordvoerster Vera Remans.

De Antwerpse brandweer meldde dat de installatie is stilgelegd en dat er geen gevaar is voor een verdere escalatie. Total zelf zegt dat er geen gevaar is voor het milieu of voor de onmiddellijke buurt. Omdat er geen schadelijke gassen zouden zijn vrijgekomen, heeft Antwerpen het rampenplan niet afgekondigd.

Over wat de ontploffing kan hebben veroorzaakt, wil Total voorlopig niets kwijt. "Daarvoor is het nog te vroeg, onze eerste zorg gaat nu uit naar de slachtoffers", luidt het.