JPMorgan treft hoogste schikking ooit

De bank JPMorgan heeft een schikking getroffen van 13 miljard dollar (9,6 miljard euro) met de Amerikaanse autoriteiten in verband met de verkoop van "rommelhypotheken". De bank kreeg van de Amerikaanse justitie de hoogste boete die ooit aan een instelling is opgelegd.
AP2011

Bijna een derde van het bedrag, 4 miljard dollar, zal worden gebruikt om mensen die nadeel hebben ondervonden van het beleid van JPMorgan - onder andere huizenbezitters met een zware hypotheek - te compenseren. De rest wordt verdeeld tussen verschillende overheidsdiensten, onder meer het ministerie van Justitie en de federale toezichthouder op de hypotheekmarkt, FHFA.

De bank gaf toe slechte, aan hypotheken gerelateerde, financiële producten te hebben verkocht en daarvoor dubieuze methoden te hebben gebruikt. Deze praktijken zouden onder meer hebben geleid tot de financiële crisis in 2009.

Vorige week trof JPMorgan al een schikking met 21 grote beleggers voor 4,5 miljard dollar (3,3 miljard euro). Vorige maand schikte de bank ook al met Amerikaanse toezichthouders, waarbij hypotheekinstellingen Fannie Mae en Freddie Mac 5,1 miljard dollar mochten ontvangen. Daarmee is de zaak echter nog altijd niet afgerond. Er lopen onder meer nog strafrechtelijke onderzoeken naar de de "rommelhypotheken".