Justitiepaleis Brussel ontruimd door bommelding

Het Brusselse Justitiepaleis is vanmorgen ontruimd na een bommelding. Wie de dader is en zijn motief, dat is voorlopig niet duidelijk. Er is geen bom gevonden en iedereen mocht rond de middag opnieuw binnen in het statige Brusselse gebouw.

Rond 9 uur vanmorgen kwam de bommelding telefonisch binnen. Tussen 10 uur en 10.30 uur zouden drie bommen ontploffen. Het Justitiepaleis werd daarop helemaal ontruimd. Het gebouw werd helemaal uitgekamd, maar de zoekactie heeft niets opgeleverd en het alarm is intussen opgeheven. Iedereen mag opnieuw binnen.

Volgens de eerste voorzitter van het Brusselse hof van beroep, Antoon Boyen, waren er vandaag in het paleis geen processen gepland die bijzondere veiligheidsmaatregelen vereisten. Het enige proces dat er enigszins uitspringt, is de verschijning voor het Hof van Cassatie van Maria Natividad Jauregui Espina, de vermeende ETA-terroriste van wie de Spaanse overheid de uitlevering vraagt.

Maria Natividad Jauregui Espina, alias Pepona, werd gezocht voor verschillende moordaanslagen en was op de vlucht sinds 1979. Begin oktober werd ze in Gent opgepakt, op basis van twee Europese aanhoudingsbevelen, uitgaand van het Spaanse gerecht. De Gentse raadkamer stemde in met haar uitlevering naar de kamer van inbeschuldigingstelling, maar die verklaarde het uitleveringsbevel onuitvoerbaar. Het federaal parket had daartegen cassatieberoep ingesteld en dat moest vandaag worden behandeld, maar door het bomalarm is de zaak nog niet kunnen worden behandeld.

Voorlopig is het echter nog volslagen onduidelijk of er een verband is tussen dit dossier en de bommelding. Naar aanleiding van de verschijning van Maria Natividad Jauregui Espina voor het Hof van Cassatie werd immers een risico-analyse gemaakt en die leverde geen bijzondere risico's op.