Mexicaanse auteur Elena Poniatowska krijgt Cervantesprijs

De Mexicaanse schrijfster en journaliste Elena Poniatowska krijgt de Cervantesprijs, de belangrijkste literaire onderscheiding van de Spaanstalige wereld. Haar bekendste werk is "Het bloedbad van Tlatelolco" uit 1971.

De in Parijs geboren Elena Poniatowska (81) heeft in Mexico naam gemaakt als journaliste en romanschrijfster. Ze debuteerde in 1954 met haar roman "Lilus Kikus", maar het was wachten tot 1969 tot ze echt doorbrak met de roman "Hasta no verte, Jesús mío".

Haar bekendste werk is "La noche de Tlatelolco" (Het bloedbad van Tlatelolco) uit 1971, over de repressie tegen het studentenprotest in Mexico City van 1968.

De Cervantesprijs, die 125.000 euro waard is, wordt volgens een ongeschreven wet afwisselend aan een Spaanse en een Latijns-Amerikaanse auteur uitgereikt. Vorig jaar won de Spaanse dichter José Manuel Caballero Bonald de onderscheiding.