Nederland verzamelde al 18,5 miljoen euro in voor Filipijnen

Nederland heeft al 18.506.023 euro ingezameld voor de slachtoffers van tyfoon Haiyan op de Filipijnen. Dat is gisteravond bekendgemaakt aan het eind van de landelijke actiedag in Hilversum. Het daadwerkelijke eindbedrag kan nog hoger worden aangezien Giro 555 nog weken blijft openstaan voor lopende acties.

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen zei in de uitzending 4 miljoen euro extra uit te trekken voor hulp aan de Filipijnen. De Nederlandse regering stelde eerder al 2 miljoen euro beschikbaar.

De hele dag besteedden radio- en tv-programma's aandacht aan de inzamelingsactie. De website van Giro 555 was maandagavond eventjes overbelast en moeilijk bereikbaar. In het hele land werden acties georganiseerd om geld op te halen voor de slachtoffers. Zo veilden kinderen schilderijen, anderen verkochten bijvoorbeeld cupcakes, radio- en tv-programma's riepen op geld te storten.

Giro 555 werd maandag 11 november opgesteld voor giften voor de slachtoffers van de tyfoon op de Aziatische eilandstaat, waarvan het officiële dodental is opgelopen tot bijna 4.000.

De opbrengsten op Giro 555 van acties van de Samenwerkende Hulporganisaties waren de afgelopen jaren wisselend. De meest recente, voor slachtoffers in Syrië, bracht 4.900.000 euro op. De acties die het meest opbrachten waren die voor de tsunami in Azië: 208.300.000 euro (2004).

In België is tot nog toe meer dan 2 miljoen euro ingezameld.