Niet Vlaanderen, wellicht Brussel - Véronique Lamquin

De strijd naar 2014 is begonnen. Dat is overduidelijk. Tenminste in Vlaanderen. Tot nu toe verloopt de campagne immers helemaal anders in het noorden, in het midden en in het zuiden van het land.
opinie
Opinie
Aansturen van de 'opinie' teaser o.a. op de home pagina en 'opinie' weergave op een detail artikel. Deze tag zorgt er ook voor het automatisch aanvullen van de 'opinie' overzichtspagina

Vlaanderen congresseert

Iedereen heeft ondertussen de zumba-prestatie van Brigitte Grouwels op tv of internet kunnen zien. Zelden bood een partijcongres zoveel photo-opportunities… Archieven voor maanden.

Maar wat vooral opviel voor Franstalige ogen was de vorm van dit congres. Drie dagen congres lijkt een traditie te zijn in Vlaanderen: Open VLD doet het ook, dit weekend, in Brussel, evenals N-VA in Antwerpen, eind januari. De Franstalige partijen zullen misschien straks het voorbeeld volgen. Ook opvallend: de opendebatcultuur over zeer concrete voorstellen, bv. de schoolvakanties.

En vooral: in Vlaanderen is de kiescampagne volop bezig.

Wallonië wacht nog een beetje

Aan Franstalige kant onderstrepen de meerderheidspartijen elke dag dat ze tot de laatste dag willen werken, dat het nog niet tijd is voor de campagne. Aangezien de vier belangrijkste partijen in ten minste één regering zitten, is het hier dus rustiger. De partijvoorzitters worstelen nog altijd met de lijstvorming. In sommige kieskringen is het zelfs nog niet duidelijk wie lijsttrekker wordt. Laat staan dat er concrete voorstellen komen. Geen congres op de agenda (enkel de MR heeft er een gehouden over onderwijs, dat ongetwijfeld een van de hot topics wordt in de komende maanden). Even wachten, dus.

Brussel mobiliseert zich

De situatie in Brussel ligt weer anders. Daar is de strijd al lang begonnen. Op een uitzondering na (CDH) is al lang duidelijk wie welke lijst trekt. Sinds Didier Reynders naar Brussel verhuisde, profileert hij zich als boegbeeld voor de MR in het gewest, die zijn partij weer aan de macht wil brengen (de liberalen zitten in de oppositie sinds 2004).

Dit politieke spel lijkt daar meer en meer op een mano a mano tussen de PS van Onkelinx en Vervoort versus de MR van Reynders en De Wolf. Er wordt vaak gesuggereerd dat de twee vijanden zeer waarschijnlijk meerderheidspartners worden in juni 2014. Met als minister-president degene die de grootste is (opiniepeilingen tonen een fluctuerende situatie: soms wordt PS leider, soms MR).

Brussel bepalend?

Achter die dominante partijen speelt een strijd voor de derde plaats, die misschien bepalend wordt voor de regering. Ecolo, CDH en FDF krijgen elk ongeveer 10% van de kiesintenties. Deze bittere strijd leidt ertoe dat de campagne al meer zichtbaar is in de hoofdstad.

Dat heeft ook te maken met N-VA. In hun congresteksten drukken de Vlaamse nationalisten zeer duidelijk hun visie over Brussel uit. Namelijk een “regio” die onder de voogdij komt van de twee grote Gemeenschappen, een regio die een samensmelting wordt van de 19 gemeenten, 6 politiezones, 19 OCMW’s, 3 Gemeenschapscommissies, het Gewest zelf, enz. Een gekortwiekte deelstaat.

Alle Franstalige partijen hebben daartegen gereageerd. Hun institutioneel programma voor Brussel is onverenigbaar met dat van de N-VA. Open VLD, SP.A en Groen hebben het expliciet ook uitgedrukt. De houding van de CD&V blijft ambigu: Brigitte Grouwels zag sommige interessante punten in de N-VA-voorstellen.

Brussel, hoofdthema voor 2014? De Innesto-teksten evenals de Toekomstverklaring reppen met geen woord over Brussel… Even wachten, dus, op de volledige programma’s.

Aan Franstalige kant wordt vooral het stadsproject van de verschillende partijen verwacht… Hoe wordt de werkloosheid anders aangepakt? Welke vernieuwende mobiliteitsoplossingen worden voorgesteld? Hoe wordt de sociale kloof verkleind?

Dit zijn belangrijke thema’s waarover van alle partijen (Franstalige en Vlaamse) verwacht wordt dat ze innoverende en creatieve voorstellen formuleren. Die worden al af en toe naar voren geschoven. De MR heeft zijn voorstellen voor het werkgelegenheidsbeleid al bekendgemaakt, FDF-boegbeelden Didier Gosuin en Bernard Clerfayt lichten deze week hun visie toe. In Brussel is de campagne al aan de gang.

(De auteur is politiek verslaggever bij Le Soir.)

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.