Overheidsbank voor en door vrouwen in India

De Indiase premier Manmohan Singh heeft vandaag de eerste overheidsbank voor vrouwen geopend in Mumbai. De Bharatiya Mahilabank of Indiase vrouwenbank is opgericht als economische hefboom voor vrouwen, zei minister van Financiën Chidambaram bij de openingsceremonie.

"Slechts 26 procent van de Indiase vrouwen heeft een bankrekening", zei Chidambaram nog. Daar wil deze overheidsbank wat aan doen. Zo zal de instelling voornamelijk door vrouwen geleid worden en wil ze vooral krediet verstrekken aan ondernemingen die geleid worden door vrouwen of ondernemingen die producten maken voor vrouwen.

Ook mannen zullen eventueel een rekening kunnen openen bij de bank, zei Usha Ananthasubramanian, voorzitster van de nieuwe bank. Ananthasubramanian zal er voor zorgen dat de hele raad van bestuur uit vrouwen bestaat.

Tegelijk met het hoofdkantoor in Mumbai gingen zeven filialen open in andere steden in India. De bank plant een filiaal in elk van India's 640 bestuurlijke districten tegen 2015. Ook in dorpen waar vrouwen het moeilijker hebben om een rekening te openen, moeten er instellingen komen.

De opening vond plaats op de verjaardag van India's enige vrouwelijke premier tot nu toe, wijlen Indira Gandhi.