Parijs beeft voor schutter, slachtoffer uit coma

De fotograaf die in het kantoor van de krant La Libération werd neergeschoten, is uit coma gehaald. Dat meldt La Libération. In Parijs gaat de klopjacht op de schutter intussen voort. Er zijn beelden vrijgegeven van de man, die ook verantwoordelijk is voor nog twee andere schietincidenten.

De onbekende schutter drong gisteren de inkomhal van de krant Libération binnen met een jachtgeweer. Hij opende het vuur en raakte daarbij een 27-jarige assistent-fotograaf in de borst. Het slachtoffer is vanmiddag uit een kunstmatig coma gehaald, maar zijn toestand blijft zorgwekkend.

De man kon ontkomen en trok later op de dag naar het hoofdkwartier van de bank Société Générale, waar hij vuurde richting het gebouw. Daarbij vielen geen gewonden. Vervolgens dwong hij een autobestuurder om hem naar de Champs Elysées te rijden. De schutter zou tegen die man gezegd hebben dat hij gewapend was met granaten.

Aan de Champs Elysées liet de man de bestuurder weer gaan. De politie startte een klopjacht doorheen de stad om de man te vatten, maar die leverde geen resultaat op. Op een persconferentie zijn beelden vrijgegeven van de man. De beelden komen van een bewakingscamera bij BFM TV. Daar viel de man vorige vrijdag binnen met zijn jachtgeweer. Hij vuurde er verschillende schoten af, zonder gewonden te veroorzaken.

AFP PHOTO

Grote ongerustheid bij Parijzenaars

De dader, die een kaki-jas en een pet droeg, zou tussen de 35 en 45 jaar oud zijn en tussen de 1 meter 70 en 1 meter 80 groot. Hij heeft een stoppelbaard en grijzend haar. Een oproep tot getuigen van Franse speurders had tegen de middag al ongeveer 400 tips opgeleverd. "120 daarvan werden ernstig genomen", meldt de politie.

Dat de man nog steeds vrij rondloopt in de stad, veroorzaakt grote ongerustheid bij de Parijzenaars. Even ging rond de middag het gerucht dat hij zou zijn opgepakt, maar dat werd vrij snel weer ontkend. Het gerucht was ontstaan nadat een man was opgepakt in het 7e Arrondissement van Parijs, maar het bleek dus niet om de schutter te gaan.

Aan alle mediabedrijven in Parijs staan nu politieagenten opgesteld. President François Hollande, die momenteel op bezoek is in Israël, zegt dat het een absolute prioriteit is om "deze man te vatten die al geprobeerd heeft om te doden en die nog zou kunnen doden". Ook premier Jean-Marc Ayrault beloofde dat "de dader gevat zal worden."

Net vandaag vindt in Frankrijk, in Villepinte, een internationale veiligheidsconferentie plaats (MILIPOL), waar onder meer minister van Binnenlandse Zaken Manuel Valls kwam spreken.

De voorpagina van Libération vanmorgen: