Personeel Tiense stadsbestuur en OCMW gaat actievoeren

Het personeel van het Tiense stadsbestuur en OCMW gaat in de aanloop naar de gemeenteraad van 28 november enkele acties voeren tegen het forse besparingsplan dat een maand geleden is bekendgemaakt. De acties zullen volgens vakbondssecretaris Veerle Putzeys (ACV) gepaard gaan met werkonderbrekingen.

In het kader van haar financiële meerjarenplanning voor de jaren 2013-2019 wil het OCMW de poetsdienst en de dienst voor gezinszorg en aanvullende thuiszorg, waar alles bij mekaar een 40-tal mensen werken, afstoten en overdragen aan de privésector. Zowel bij het OCMW als het stadsbestuur zal in deze hele periode een wervingsstop gelden en zullen mensen die met pensioen gaan niet vervangen worden. Tienen wil voorts ook de maaltijdcheques halveren.

"Woensdag om 8 uur roepen we alle personeelsleden op om te verzamelen aan het Sociaal Huis om naar het stadhuis te wandelen en flyers uit te delen. Volgende week plannen we elke dag een of andere actie. Op maandag bijvoorbeeld willen we massaal een bezoek brengen aan het schepencollege. Een echte staking komt er niet, maar tijdens de acties zullen er werkonderbrekingen zijn", aldus Putzeys.

De vakbonden eisen dat het OCMW zijn besluit om de diensten te privatiseren, herbekijkt. "Wij hebben grote twijfels bij het feit dat het OCMW hiermee 517.000 euro denkt te kunnen besparen". Ook de niet-vervanging tot 2019 van gepensioneerden moet opnieuw bekeken worden. "Wij vrezen immers dat de werkdruk hierdoor sterk gaat toenemen. Stad en OCMW zullen het hierdoor in 2019 met 120 mensen minder doen, terwijl Tienen qua personeel momenteel al net onder het Vlaams gemiddelde zit. Voor de maaltijdcheques eisen we een degressief systeem waarbij de laagste lonen het minst moeten inleveren", aldus Putzeys.