Rutten: "Meer kinderbijslag voor het eerste kind"

Open VLD stelt voor om het kinderbijslagsysteem zoals het nu bestaat om te keren. "Meer kinderbijslag dus voor het eerste kind, want het huidige systeem zit niet logisch in elkaar", zegt voorzitster Gwendolyn Rutten aan deredactie.be.

De liberalen komen na de CD&V en SP.A met een eigen voorstel op de proppen om het kinderbijslagsysteem te hervormen. "Het systeem zoals het nu bestaat zit erg onlogisch in elkaar", zegt Rutten. "Een derde kind krijgt bijna drie keer zoveel kindergeld als het eerste. Dit is niet logisch. Als je wil dat dergelijke zaken ertoe doen, dan moet je geld voorzien op het moment dat het nodig is. Voor ons is dat vanaf het moment dat het eerste kind geboren wordt, eventueel nog voor het tweede."

Een exact bedrag - zoals de socialisten dat wel doen - willen de liberalen niet kleven op de kinderbijslag voor het eerste kind. "Het is moeilijk om hier een bedrag op te kleven doordat dit zo'n complex systeem is", zegt Rutten die eraan toevoegt dat ze het systeem net zoals CD&V en SP.A niet transparant genoeg vindt. "Daarin zijn we het dan wel eens met hen."

Het bedrag moet voor de liberalen dan wel voor iedereen hetzelfde zijn. "De kinderbijslag mag niet afhankelijk zijn van wat mama of papa doet", klinkt het. Rutten benadrukt ook dat het niet de bedoeling kan zijn om grote gezinnen te stimuleren zoals volgens haar nu wel gebeurt met het huidige systeem. "Mensen moeten kinderen krijgen omdat ze voor die kinderen willen zorgen, niet omdat ze dan kindergeld opstrijken."