Stromae op Israëlische mixtape die grenzen wil doorbreken

Twee Israëlische DJ’s maken "mixtapes to break down borders". Het concept is heel eenvoudig, volgens Ophir Toubul en Gal Kadan: muziek kent gewoon geen grenzen. "Wij gaan op zoek naar muziek die wij leuk vinden, muziek die ons blij maakt, aan het dansen zet en die brengen we dan samen op één tape."

De beide heren zijn niet aan hun proefstuk toe. Dit is hun 5e mixtape onder de naam Laissez-Passer, verwijzend naar het document dat Palestijnen hier moeten bezitten om "vrij" te kunnen reizen. Via de muziek willen Toubul en Kadan een beeld van de wereld geven. Zo vind je op hun mixtapes muziek terug uit Europa, de Arabische wereld, Azië… Ook de genres verschillen: de nummers op deze mixtape gaan van hiphop over pop tot traditionele muziek. Als het maar dansbaar is.

Stromae, niet alleen populair in eigen land, is een van de internationale artiesten waar het Israëlische dj-duo zijn oog heeft op laten vallen. “Papaoutai” is niet alleen heel erg dansbaar, het gaat bovendien over de situatie in Rwanda. Stromae zingt over zijn vader die hij mist.

Beluister "Laissez Passer Vol. 5" op Soundcloud

Polarisering

Dit alles vindt plaats tegen een achtergrond die almaar meer polariseert. De vredesgesprekken, die ongeveer halverwege zijn, lijken niet echt iets op te zullen leveren. Eergisteren nog maar, hebben de Palestijnse onderhandelaars Erekat en Shtayyeh hun ontslag aangeboden bij president Mahmoud Abbas, omdat de Israëli’s ondanks gesprekken over vrede meer en meer land inpalmen in Oost- Jeruzalem (o.m. door de aanleg van een Nationaal Park) en op de Westelijke Jordaanoever (door de bouw van nieuwe nederzettingen).

De Palestijnse bevolking voelt zich meer en meer in de hoek gedrongen en de Israëli’s voelen zich bedreigd. Hier en daar plegen Einzelgänger aanslagen. Vorige week heeft een Palestijnse tiener, van wie een aantal familieleden gevangen gezet zijn door de Israëli’s, een Israëlische soldaat doodgestoken terwijl die lag te slapen op de bus. En er gaat geen dag voorbij of je leest berichten over kolonisten die olijfbomen hebben ontworteld (midden in het oogstseizoen!) op Palestijns gebied.

Een muziekproject als dit -hoe klein het ook moge zijn- is altijd welkom en ik zou zelfs durven zeggen: brengt wat verlichting in de zaak. Toch moet ik ook hier helaas een ander incident vermelden: Subliminal, een heel populaire Israëlisch rapper, heeft dan weer haat gespuwd na de moord op de Israëlische soldaat.

En zo gaat de dans maar door.