Terreurverdachte "had nooit de intentie om iets te doen"

De 23-jarige man uit Sint-Niklaas die een reeks aanslagen wilde plegen in België, blijft aangehouden. Dat heeft de raadkamer van Dendermonde beslist. Intussen zegt de man via zijn advocate dat hij dan misschien wel van alles op papier had gezet, maar dat hij nooit de intentie had om effectief tot actie over te gaan.

De verdachte had een manifest van 80 pagina's samengesteld waarin hij beschreef hoe hij op Koningsdag de Belgische staat wilde omverwerpen. Hij probeerde daarvoor mensen te ronselen op café. Voor hij aan een reeks aanslagen zou beginnen, wilde hij op de VRT zijn boodschap komen verkondigen, desnoods met geweld, zo wordt aangenomen. 

De man had de tekst ook onder vrienden verspreid, maar daar bleef het bij, zegt zijn advocate Katrien Van Der Straeten (foto). "Men spreekt altijd over een plan. Hij zegt heel duidelijk: "Ik had nooit de intentie om iets te doen." Hij heeft wel een aantal zaken op papier gezet, maar dat is meer een ideologische of filosofische overweging", aldus de advocate, die wijst op zijn "recht van meningsuiting."

"Hij schrijft wel een aantal zaken neer, maar zonder de bedoeling om ze uit te voeren", besluit Van Der Straeten, die het politieke manifest "een boek" noemt, waarin haar cliënt "maatschappijkritisch een aantal zaken heeft opgeschreven". De verdachte blijft in principe nog zeker twee weken in de cel.