Valse Da Vinci geruild voor echte Delvaux van 1 miljoen euro

Een Parijse kunsthandelaar moest zich vanmorgen voor de Brugse strafrechter verantwoorden voor oplichting bij een kunstruil. Hij zou een rol hebben gespeeld in de ruil van een valse Da Vinci voor een echt schilderij van Delvaux. Het werk van Delvaux werd later voor een miljoen euro doorverkocht.

In 2006 werd Luciaan D., een Meulebekenaar die intussen is overleden, benaderd door Eric B. om zijn echte Delvaux in te ruilen tegen een werk van Da Vinci of diens leerling Marco d'Oggiono. D. hapte toe, maar het werk waarmee Eric B. kwam aandraven, bleek toch vals te zijn. 

Op een eerdere zitting wees Fernand Moeykens, advocaat van Eric B., een Parijse kunsthandelaar aan als de grote schuldige. Francesco A. (79) zou de documenten hebben geleverd waaruit het slachtoffer opmaakte dat het zeker om een echt werk ging. Intussen is Eric B. overleden, waardoor hij voor zijn mogelijke aandeel niet meer veroordeeld kan worden.

De advocaten van Francesco A. schoven alle schuld in de schoenen van Eric B. "B. is de oplichter: hij was het die geen diepgaand onderzoek wilde", pleitte meester David Vrijmoed. "Hij wist heel goed dat hij aan het bedriegen was." De advocaten van A. wezen ook op het blanco strafblad van hun cliënt. De rechtbank velt een vonnis op 17 december.