Vliegverkeer Brussels Airlines komt weer op gang

De directie en de vakbonden bij Brussels Airlines hebben een voorlopig akkoord bereikt. De vakbonden schorten alle acties op tot eind volgende week. Vandaag nog worden de vluchten weer opgestart. In de loop van de namiddag vertrekken de meeste vluchten op tijd.
De wachtrij aan de loketten van Brussels Airlines valt mee.

Directie en vakbonden gingen deze voormiddag weer rond de tafel zitten, nadat ze afgelopen nacht na 15 uur onderhandelen uit elkaar waren gegaan. Het voorstel van de directie dat toen op tafel lag, werd vanmorgen nog verworpen door de piloten. Het akkoord dat nu is bereikt, is een voorlopig akkoord, "omdat er nog een aantal zaken uitgewerkt moeten worden".

"Het akkoord houdt in dat er een reïntegratie gevraagd wordt van de 58-plussers. Ook wordt er werk gemaakt van de arbeidsduurverminderingsdagen voor de personeelsleden. En tenslotte wordt het hete hangijzer van het pensioen van de piloten door de directie herbekeken. Voor dit laatste punt heeft de directie een aantal dagen tijd gevraagd om de oplossing van de problemen te kunnen uitwerken", meldt de vakbond ACLVB in een persmededeling.

De piloten hebben hun vakbondsafgevaardigden gevolgd en het principeakkoord aanvaard. Dat betekent dat Brussels Airlines weer gaat vliegen, tenminste zeker tot eind volgende week dus.

Sinds vanmiddag normaliseert het vliegverkeer van Brussels Airlines. De meeste vluchten vertrekken weer op tijd. Alleen de vluchten naar de Verenigde Staten en Kenia zijn geschrapt, omdat die vliegtuigen nog niet op de luchthaven zijn aangekomen. Aan de balies verloopt alles rustig.

Eerder voorstel directie werd verworpen

Vanmorgen had CEO Bernard Gustin de piloten persoonlijk toegesproken om hen te overtuigen weer aan het werk te gaan, maar dat haalde toen niets uit.

"Wij gaan niet opnieuw aan de slag. De pilotengemeenschap heeft het voorstel van meneer Gustin verworpen", zei een vakbondsafgevaardige aan VRT-radiojournalist Stef Vaneerdewegh, die de situatie ter plaatse opvolgde. "Voorlopig zijn er geen vluchten. We gaan nu kijken hoe we voort gaan onderhandelen", klonk het toen nog.

De directie vond nochtans dat ze voldoende voorstellen heeft gedaan die tegemoetkomen aan de eisen van de piloten, zei Geert Sciot van Brussels Airlines. "Het gaat onder meer om de vraag van de piloten dat de mensen die ouder zijn dan 58, die initieel met pensioen zouden worden gestuurd, in dienst kunnen blijven. Daar is de directie mee akkoord gaan. De directie vindt ook dat ze tegemoetkomt aan de eisen in verband met de vakantiedagen."

De socialistische, christelijke en liberale vakbondssecretarissen noemden het voorstel van de directie toen een "licht akkoord". De pilotenvertegenwoordigers bevestigden vanmorgen, nog voor de toelichting van CEO Gustin, dat er vandaag opnieuw gestaakt zou worden. "Het is "snollebolle"", klonk het bij een van de piloten.

Vandaag zijn al zeker 75 vluchten geannuleerd. Reizigers die met Brussels Airlines vliegen, kunnen het best naar de luchthaven gaan. Daar zal de luchtvaartmaatschappij proberen om hen op vluchten van andere maatschappijen te zetten. Meer informatie over de geschrapte vluchten en de mogelijke alternatieven vindt u op de website van Brussels Airlines.

Gustin: "Zo snel mogelijk uit deze crisis raken"

Bernard Gustin, de CEO van Brussels Airlines, wilde zo snel mogelijk een einde aan de staking. "We hebben de ganse nacht een plan uitgewerkt met de directie. Ik heb dat plan zelf voorgesteld aan alle piloten. Er was veel debat, veel discussie. Dat is een positief punt, maar het wil niet zeggen dat het opgelost is. Nu zijn we aan het kijken hoe we verder gaan om zo snel mogelijk uit de crisis te raken", zei hij vanmorgen in "De ochtend".

Gustin bevestigde dat de 58-plussers die normaal gezien met pensioen moesten gaan, toch kunnen blijven. Dat was een eis van de piloten. Hij benadrukte wel dat het kostenneutraal moet gebeuren. Het mag de maatschappij met andere woorden niets extra kosten en daar lijkt het schoentje te wringen.

"Het belangrijkste is dat we nu zo snel mogelijk een oplossing vonden voor onze klanten", zei Gustin vanmorgen. De economische schade voor zijn bedrijf bedraagt zeker al een paar miljoen euro, aldus Gustin.