Wie mag diensten of goederen leveren aan het koningshuis?

Het koninklijk paleis heeft de vernieuwde lijst van "Gebrevetteerde Hofleveranciers" vrijgegeven. De lijst telt 111 namen van bedrijven die de volgende 5 jaar diensten of goederen zullen leveren aan de koninklijke familie.

U kan de lijst via deze link terugvinden.

Opvallend is onder meer de aanwezigheid van BMW. De Bond Beter Leefmilieu had vorige week nog een oproep gedaan aan koning Filip om "een signaal" te geven en "BMW in tijden van klimaatverandering en groeiend milieubewustzijn links te laten liggen", maar de koning ging niet in op die vraag.

Kandidaat-hofleveranciers kunnen een schriftelijke aanvraag indienen bij de Intendant van de Civiele Lijst van de koning. Die intendant onderzoekt de vraag, maar het is de koning die de titel verleent. Een brevet wordt toegekend voor een periode van 5 jaar.

"Hunne Majesteiten de Koning en de Koningin zullen de titularissen van deze nieuwe brevetten ontvangen op het Kasteel te Laken op 11 december 2013 op het einde van de voormiddag", luidt het nog in een mededeling.

Een speelgoedhandel, plantenkwekerij en make-upartiest

Vergeleken met de vorige lijst onder koning Albert, werd een overgrote meerderheid van de bedrijven behouden. Volgens het Paleis zijn er 11 nieuwkomers. Koning Filip had bij de samenstelling van de lijst ook oog voor zijn gezin. De kinderen van het koningspaar mogen zo speelgoedhandel Serneels verwelkomen als hofleverancier.

Bij de nieuwkomers zijn ook nog Piano's Maene, kledingbedrijven Crossword en Buissonnière, boekhandel Filigranes, plantenkwekerij Spruyt-Van Der Jeugd, patisserie Nadro en Confiserie Leonidas. Ook make-upartiest BOUZOUK, meubelwinkel LF Selection en cosmeticabedrijf Nadine Salembier Diffusion zijn nieuw op de lijst van koning Filip.