"108.000.000 kilo strooizout moet voldoende zijn"

Het Agentschap Wegen en Verkeer is naar eigen zeggen goed voorbereid op de komende winterprik. "Dit jaar beschikken we maximaal over 108.000 ton strooizout", zegt woordvoerster Ilse Luypaerts in "De ochtend". Vanaf vandaag treedt officieel het winterplan op de wegen in actie.
(archiefbeeld)

Op het einde van de week wordt er op verschillende plaatsen in het land winterse neerslag voorspeld. Hoewel de kans op winterse toestanden het grootst is in de Hoge Venen is het Agentschap Wegen en Verkeer naar eigen zeggen al goed voorbereid op de komende winterprik. "Alles is klaar voor de winter", zegt Luypaerts.

Het Agentschap Wegen en Verkeer beschikt dit jaar over maximaal 108.000 ton strooizout. "De maximale hoeveelheid die we de voorbije jaren gestrooid hebben, is 84.000 ton. Dus we zouden normaal gezien heel de winter moeten kunnen doorkomen", zegt Luypaerts. "Onze mensen staan al sinds de derde maandag van oktober stand-by. Dat wil zeggen dat ze 's nachts kunnen opgebeld worden om te gaan strooien."

Het winterplan voor de komende winter is dan ook helemaal klaar. "De strooiroutes zijn herbekeken en we hebben nieuwe automatische strooiers aangekocht." Na een proefproject vorig jaar in Kortrijk heeft het Agentschap ook fietspadpekelsproeiers aangekocht die in eerste instantie zullen worden ingezet in Kortrijk, Sint-Niklaas en Antwerpen.

Bij extreme winterse omstandigheden wordt het Winterprotocol geactiveerd. Dan komt het Agentschap Wegen en Verkeer samen met de federale wegpolitie en het Vlaams Verkeerscentrum om de wegen vrij te krijgen of te houden.