"4.011 doden, 18.000 gewonden en 1.602 vermisten"

De tyfoon Haiyan heeft al 4.011 levens geëist op de Filipijnen. Dat blijkt uit een nieuwe, tussentijdse balans van de overheid. 1.602 mensen zijn vermist en er zijn 18.000 gewonden. Meer dan een miljoen huizen zijn vernield of beschadigd.

De Wereldvoedselorganisatie doet een oproep om rijst te schenken. De tyfoon heeft honderdduizenden rijstakkers vernield en die moeten opnieuw ingezaaid worden. 2,5 miljoen mensen hebben volgens de Verenigde Naties voedselhulp nodig.

Volgens Buitenlandse Zaken in Brussel zijn er nog altijd 23 Belgen vermist op de Filipijnen. 15 van hen verbleven in het getroffen gebied. Getuigen hebben gezien dat één landgenoot meegesleurd is door de golven. "Officieel kunnen we nog niet melden dat de man overleden is", zegt Hendrik Van de Velde, woordvoerder van de FOD Buitenlandse Zaken. "Er is nog geen lichaam gevonden en de termijn om iemand dood te verklaren is nog niet verstreken, maar de indicaties dat hij wel degelijk is overleden, zijn heel sterk."

Het B-Fast-team, dat een veldhospitaal heeft op het eiland Leyte, heeft al een duizendtal patiënten verzorgd. "Per dag worden zowat 200 patiënten verzorgd", aldus Hendrik Van de Velde. "De leden van het team verzorgen vooral kleinere letsels, zoals open wonden."

Het team blijft nog tot en met morgen ter plekke werken en dan wordt het hospitaal overgedragen aan de Duitse niet-gouvernementele organisatie Arbeiter Samaritan Bund. De leden van het B-Fast-team zullen zaterdag weer in België zijn.

Rode Kruis en Azg breiden uit naar afgelegen gebieden

Het Rode Kruis en Artsen zonder Grenzen richten hun hulpverlening intussen op de meer afgelegen gebieden. In Guiuan, op het zwaar getroffen Samareiland, is een team van AZG bezig met het opzetten van een veldhospitaal, waar patiënten zullen kunnen overnachten en waar ook een kraamkliniek zal zijn. Omdat de hulpverlening in de grote steden intussen goed op gang komt, probeert de organisatie onder meer met boten mobiele klinieken te organiseren op de eilandjes ten oosten van Panay. Artsen zonder Grenzen haalde al 977.000 euro op voor de Filipijnen.

Het Belgische Rode Kruis houdt nog tot 30 november een sms-actie om geld voor noodhulp in te zamelen. De teller staat intussen op 800.000 euro. Wie wil doneren, kan een sms sturen naar 4666 met de vermelding RKV. Een sms kost 1 euro en dat geld gaat integraal naar de Rode Kruisacties in de Filipijnen.