"Stoffen uit inkt op verpakking belanden in voedingswaren"

Stoffen uit de inkt van de verpakking van voedingswaren belanden in onze voedingswaren. Dat zegt professor Bruno De Meulenaer van de UGent in De Standaard. Hij pleit voor een lijst van stoffen die producenten in hun inkt wel mogen gebruiken. Morgen houden Belgische en Nederlandse experts in Breda een symposium over de gevolgen van de invloed van onder meer verpakkingen op ons voedsel.

De Meulenaer werkt voor de vakgroep voedselveiligheid- en kwaliteit. "De inkt waarmee de verpakkingen van voedingswaren bedrukt zijn, bestaat uit 6.000 tot 7.000 verschillende bestanddelen", legt hij uit. "De verpakking houdt die niet allemaal tegen. De stoffen uit de inkt belanden dus in de voedingswaren. En sommige daarvan zijn niet onschuldig: een aantal verstoort het immuumsysteem of lokt zelfs kanker uit."

"Sommige stoffen uit de inkt zijn al zelfs in heel kleine concentraties schadelijk voor de gezondheid", vervolgt De Meulenaer. "De inkt van een verpakking kan dus schadelijk zijn voor de gezondheid."

De professor pleit dan ook voor een lijst van stoffen die producenten wel in hun inkt mogen gebruiken. Momenteel zijn er geen wettelijke regels. Hetzelfde zou moeten gelden voor de lijmen waarmee de verpakkingen worden dichtgeplakt. De Meulenaer noemt de stoffen "een blinde vlek in de regelgeving".