"Verplicht mensen hun kat te laten steriliseren"

Dierenasielen willen dat privé-eigenaars verplicht worden hun katten te laten steriliseren of castreren. Dat zou de overpopulatie moeten aanpakken. Momenteel zijn enkel de asielen verplicht om de katten die ze ontvangen te steriliseren.

"In ons land worden er jaarlijks meer dan 30.000 katten naar het asiel gebracht", zegt Filip Zurings van het dierenasiel in Sint-Truiden. "Daarvan moeten er 11.000 gedood worden omdat niemand hen wil adopteren. Intussen moeten de asielcentra wel alle kosten doen. Een meer structurele oplossing is dus nodig. Wat we nu doen, kost veel geld en lost het probleem van overpopulatie niet op."

Acteur Pol Goossen, die peter is van het dierenasiel in Sint-Truiden, vindt dat de bevolking bewust gemaakt moet worden van het nut van sterilisatie en castratie. "Het heeft geen zin mensen toe te laten ongestoord met hun dieren te kweken en hen om de zoveel maanden een doos met kittens te laten afzetten in het asiel."

Gaia wil het probleem via de wetgever aanpakken. "Het is dweilen met de kraan open", zegt Michel Vandenbosch van Gaia. "De overheid moet haar verantwoordelijkheid nemen en de sterilisatie en castratie verplicht maken voor particulieren. Alleen zo kan het probleem worden aangepakt."

In 2012 besliste de regering dat alle katten in de asielen gesteriliseerd moeten worden vooraleer ze geadopteerd kunnen worden. Er werd toen ook beslist om die maatregel vanaf 1 september 2014 uit te breiden naar particulieren. Mensen die poezen willen weggeven of verkopen zullen die dan eerst verplicht moeten steriliseren. Iemand wiens kat thuis kittens krijgt en die wil houden, zal niet verplicht worden.