"Vlaamse OCMW's sturen anderstaligen door naar Brussel"

Een aantal Vlaamse OCMW's weigert mensen te helpen omdat ze geen Nederlands spreken. Dat zegt OCMW-voorzitter van Brussel Stad, Yvan Mayeur (PS), in Le Soir. Hij noemt daarbij Antwerpen, maar de Antwerpse OCMW-voorzitster Liesbeth Homans ontkent de aantijgingen. "We bieden hen aan om Nederlands te leren", zegt ze.

Le Soir bericht over een dame die bij het OCMW van Anderlecht was ingeschreven en na haar verhuis naar Antwerpen daar bij het OCMW aanklopte. Haar aanvraag tot steun heeft het Antwerpse OCMW echter geweigerd onder meer omdat ze geen Nederlands spreekt "en dat hypothekeert de kansen op de arbeidsmarkt". Dat staat zwart op wit op de weigering. Daarnaast geeft het OCMW als reden aan dat ze in Anderlecht niet heeft aangegeven dat ze ging verhuizen en dat de bron van sommige inkomsten niet duidelijk is.

Dat laatste argument is een geldige reden voor een OCMW om een aanvraag tot steun te weigeren. Het ontbreken van een talenkennis is geen wettelijke reden om iemand steun te ontzeggen, en toch lijkt dat een onderliggende reden te zijn waarom niet-Nederlandstaligen in Vlaanderen hulp geweigerd wordt, volgens verschillende OCMW-voorzitters in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

"Het gebeurt wel vaker in Vlaanderen dat een OCMW mensen wegstuurt waarover het zich niet wil ontfermen, onder meer het OCMW van Antwerpen", zegt OCMW-voorzitter van Brussel Stad Yvan Mayeur (foto links) in Le Soir. Volgens Mayeur zeggen de OCMW's dat de hulpzoekenden beter een aanvraag kunnen indienen bij het OCMW van Brussel. "We hebben dossiers waarbij de stad of gemeente zeer correct een treinbiljet naar Brussel heeft betaald."

"Maar zo los je het probleem niet op. Ik heb genoeg van het Vlaanderen dat geen steuntrekkers wil ontvangen. Als Vlaanderen op deze manier zijn sociaal probleem wil oplossen, is dat een schande", aldus nog Mayeur.

Homans nuanceert

OCMW-voorzitter in Antwerpen, Liesbeth Homans (N-VA, foto onder), ontkent dat het Antwerpse OCMW mensen die een leefloon aanvragen, wegstuurt naar Brussel als ze geen Nederlands kennen. "De beweringen van Mayeur zijn volkomen uit de lucht gegrepen", zegt Homans.

"Ik spreek me niet uit over individuele gevallen, maar het is niet zo dat wij eisen dat mensen al Nederlands spreken. We bieden hen de kans om de taal te leren en begeleiden hen daar dan ook bij."

Ook wie dat laatste zou weigeren, kan juridisch gezien geen leefloon ontzegd worden. "We hebben wat dat betreft inderdaad geen stok achter de deur. Gelukkig zien de meeste mensen echter wel in dat Nederlands leren in hun eigen voordeel is", gaat Homans verder. "Wij vragen dat ook niet om hen te pesten, maar om hen te helpen."

Homans vindt het verder naar eigen zeggen "hallucinant dat Mayeur de tijd heeft om zich bezig te houden met onterechte kritiek op Antwerpen". Mayeur zou zich volgens haar "beter bekommeren om de vele problemen en schandalen bij het Brusselse OCMW, zoals het winterplan", sneert ze.