Akkoord over VS-troepen in Afghanistan

De Verenigde Staten en Afghanistan hebben een akkoord bereikt over militaire samenwerking na het vertrek van de NAVO-vredesmacht ISAF eind volgend jaar. De VS zullen de Afghanen blijven helpen in de strijd tegen de talibanrebellen.

Het akkoord is bereikt tussen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en de Afghaanse president Hamid Karzai. Het zal nu voor advies worden voorgelegd aan de Loya Jirga in Kaboel, dat is een raad van 2.500 stamhoofden en andere traditionele leiders in Afghanistan en later ook aan het Afghaanse parlement.

Het bilateraal veiligheidsverdrag bepaalt hoe de samenwerking er zal uitzien na het vertrek van de 75.000 militairen van de NAVO-vredesmacht ISAF eind volgend jaar.

Beide partijen engageren zich om de strijd tegen de talibanrebellen voort te zetten. Het Afghaanse leger zou kunnen blijven rekenen op Amerikaans materiaal, op opleiding en eventueel op luchtsteun.

Anders dan bij de terugtrekking uit Irak in 2011 zullen er dus nog Amerikaanse troepen in Afghanistan overblijven na volgend jaar. Die zullen wel genieten van juridische immuniteit voor eventuele misdrijven. Ze kunnen echter wel berecht worden door het Amerikaanse krijgshof.