Fed overweegt afbouw van stimulusplan

De top van de Federal Reserve, het Amerikaanse systeem van centrale banken, overweegt om de massale aankopen van obligaties om de economie te ondersteunen, geleidelijk af te bouwen.
AP2012

Maandelijks koopt de Fed voor 85 miljard dollar obligaties op om zo geld in de Amerikaanse en in de wereldeconomie te pompen. Met die "quantative easing" is de Fed al een tijdje bezig om de crisis te lijf te gaan.

Uit de vrijgegeven notulen van de meeting van de top in oktober blijkt nu dat de meeste leden voorstander zijn om dat aankopenplan geleidelijk af te bouwen. Wanneer dat zou gebeuren is, nog niet duidelijk, maar in december komt de top opnieuw bijeen. Toch verwachten analisten dat er pas in maart begonnen zal worden met de afbouw van het stimulusplan.

Eerder was gezegd dat dat plan zou doorgaan tot de werkgelegenheid verder was aangezwengeld, maar nu zou dat dus eerder kunnen. De Fed wil er zich hoe dan ook van vergewissen dat de economie verder zou kunnen blijven groeien, ook zonder de steunaankopen.

Hoe dan ook, is een beslissing pas waarschijnlijk als de nieuwe topvrouw Janet Yellen is aangetreden. Als de Senaat haar benoeming bekrachtigd, zal Yellen eind januari huidig topman Ben Bernanke opvolgen. Yellen zelf zal dan mee beslissen of de steunaankopen kunnen worden verminderd of niet.