Gewonden bij manifestaties op Tahrirplein

Bij manifestaties aan het Tahrirplein in de Egyptische hoodfstad Caïro zijn zeker zestien gewonden gevallen. Bij de onthulling van een herdenkingsmonument aan de overleden bij opstanden op het plein raakten voor- en tegenstanders van legerleider al-Sisi met elkaar slaags.

Honderden Egyptenaren kwamen gisteravond samen op het Tahrirplein, waar een herdenkingsmonument werd onthuld aan overleden manifestanten op het plein. Precies twee jaar geleden, op 19 november 2011, startte een bloedige week van manifestaties, waarbij op en rond het Tahrirplein in totaal 40 demonstranten om het leven kwamen.

Het monument, dat een uur na de onthulling al werd vernield, zou de burgerrevoluties moeten herdenken die in 2011 en 2013 op het plein plaatsvonden. Volgens de tegenstanders van al-Sisi probeert het leger de nagedachtenis van de slachtoffers te kapen.

Toen ook aanhangers van al-Sisi op het plein verschenen, ontstond er tumult. Ze droegen portretten van de al-Sisi om de verjaardag van de Egyptische legerleider te vieren. Stenen vlogen over en weer en de politie schoot met traangas. Daarbij vielen zestien gewonden.

De eerste grote demonstraties op het Tahrirplein gingen van start op 25 januari 2011. De opstand leidde uiteindelijk tot het afzetten van Hosni Mubarak, die toen al bijna 30 jaar over Egypte had geheerst.