Groen zet zwaar in op Antwerpen

Groen trekt naar de verkiezingen met vier kopstukken: Van Besien, Calvo, Almaci en Meuleman. De partij zet dus zwaar in op Antwerpen, want drie van de vier kopstukken komen uit die provincie. Toch wil voorzitter Wouter Van Besien dat niet zo gezegd hebben. "Je kan moeilijk een leger van 14 lijsttrekkers naar voren schuiven", zegt hij in "De ochtend".
Van links naar rechts, van boven naar onder: Calvo, Van Besien, Meuleman en Almaci.

De groenen hebben vier kopstukken naar voren geschoven voor de komende Vlaamse, federale en Europese verkiezingen. Het gaat om voorzitter Wouter Van Besien en parlementsleden Meyrem Almaci, Kristof Calvo en Elisabeth Meuleman.

Opvallend is vooral dat drie van de vier - behalve Meuleman - uit de provincie Antwerpen komen. De partij lijkt daarmee zwaar te willen inzetten op die provincie, maar dat ontkent Van Besien. "Je kan moeilijk een leger van 14 lijsttrekkers naar voor schuiven", zegt hij in "De ochtend".

De partij wil volgens Van Besien herkenbaar zijn met het viertal. "We hebben mensen nodig die ons verhaal op een goede en geloofwaardige manier kunnen vertellen. Het zijn mensen die hun sporen verdiend hebben in het parlementaire werk, maar ook tot de jonge generatie groenen behoren." De verkiezingen gaan volgens de groenen dan ook niet om de staatsstructuren of de begroting. "Dat zijn maar elementen. Het gaat over wat de regering kan doen aan de concrete problemen van de mensen."

Van Besien heeft alle vertrouwen in de komende stembusgang. "De peilingen zitten goed", zegt hij daarover. "We gaan uit van onze eigen kracht en leggen dan ook een unieke combinatie van meer welvaart en minder vervuiling voor. Ik heb er alle vertrouwen in." Wie exact op welke plaats en op de welke lijst terechtkomt, kon Van Besien nog niet zeggen.