Khamenei: "Iran doet geen afstand van nucleaire rechten"

"Iran doet geen afstand van zijn nucleaire rechten", zegt ayatollah Ali Khamenei die zich naar eigen zeggen niet wil mengen in de nieuwe onderhandelingen over het Iraanse nucleaire programma in Genève. De verwachtingen zijn opnieuw hooggespannen.
AP2012

Vandaag gaat in Genève een nieuwe onderhandelingsronde over het Iraanse nucleaire programma van start. Iran onderhandelt al geruime tijd met China, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Rusland en de Verenigde Staten. Eerdere nochtans vlot verlopende pogingen zijn begin november afgesprongen. "Een akkoord met Iran was extreem dichtbij", zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry daar toen over.

De verwachtingen zijn ook nu weer hooggespannen. De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javid Zarif vermoedt dat een oplossing binnen handbereik is. "We verwachten en eisen respect voor onze waardigheid", zegt hij. "Voor ons draait nucleaire energie niet rond het bedreigen van anderen, maar is het een sprong vooruit in ons eigen lot zonder dat iemand anders dat bepaalt voor ons."

Ayatollah Ali Khamenei, de hoogste geestelijke in Iran, wenst zich naar eigen zeggen niet te mengen in de gesprekken, maar heeft zijn onderhandelaars wel bepaalde grenzen meegegeven. Zo is Iran volgens hem niet van plan om afstand te doen van zijn nucleaire rechten. Daarnaast waarschuwt hij dat iedereen die zich agressief opstelt tegenover de islamitische republiek een klap in het gezicht mag verwachten

De Amerikaanse president Barack Obama doet er intussen alles aan om de onderhandelingen niet in gevaar te brengen. Verschillende Amerikaanse senatoren willen de sancties tegen Iran opdrijven, maar Obama vreest dat dit de onderhandelingen in gevaar kan brengen. Hij wil de komende zes maanden "testen" of een diplomatieke oplossing die kan voorkomen dat Iran uiteindelijk een kernwapen kan maken, mogelijk is.