Maduro zet parlement een jaartje buitenspel

De Venezolaanse president Nicolas Maduro mag het komende jaar per decreet regeren, zonder dat het Congres daarover zijn zeg mag doen. Het parlement hoopt dat Maduro de economische crisis in het Latijns-Amerikaanse land kan aanpakken.

Maduro gaat naar eigen zeggen zijn bijkomende macht aanwenden om de economische crisis te bezweren. Critici vrezen echter dat hij de oppositie verder buitenspel probeert te zetten. De voorganger van Maduro, Hugo Chávez, heeft in het verleden ook meermaals per decreet geregeerd. De overleden charismatische leider was wel veel populairder dan Maduro die slechts zeer nipt de verkiezingen gewonnen heeft. De verkiezingsoverwinning is ook nooit door de oppositie erkend.

Venezuela wordt geplaagd door grote economische problemen. De winkelrekken zijn meer leeg dan vol en stroomonderbrekingen zijn intussen deel van het dagelijkse leven geworden. Critici schuiven de schuld van de economische problemen in de schoenen van Maduro die - net als Chávez - niet vies is van nationaliseringen. Maduro geeft de zwarte piet dan weer door aan de Westerse ondernemers die een economische oorlog tegen hem zouden voeren.

Begin deze maand nog had Maduro het leger bevolen om elektronicawinkels binnen te vallen omdat hij de prijzen te hoog vond. De verlaagde prijzen lokten toen een stormloop op de winkels uit. Her en der werd zelfs gesproken van plundering.