New York verhoogt minimumleeftijd voor roken naar 21 jaar

De burgemeester van New York, Michael Bloomberg, heeft de wet getekend waardoor de wettelijke minimumleeftijd om sigaretten en tabak te mogen kopen, opgetrokken wordt van 18 naar 21 jaar. Het is voor het eerst dat dit gebeurt in een grote Amerikaanse stad. De maatregel geldt ook voor elektronische sigaretten.

De wet treedt over zes maanden in voege. Vanaf mei 2014 zullen jongeren hun identiteitskaart moeten voorleggen als ze sigaretten of tabak willen kopen.

De gemeenteraad vindt dat te veel rokers deze dodelijke gewoonte aannemen voor de leeftijd van 21 jaar. "Door de leeftijd op te trekken waarop onze kinderen en jongeren toegang krijgen tot tabak, verminderen we de kans dat ze op een dag beginnen met roken", aldus Bloomberg.

New York heeft nu al een erg strikte wetgeving inzake tabak. Zo is het verboden om te roken in onder meer bars, restaurants en parken. De taksen op tabak zijn ook de hoogste van de Verenigde Staten.

Het percentage rokers in New York is volgens de stad gedaald van 21,5 procent in 2002 naar 14,8 procent in 2011, maar dat van de jongeren blijft sinds 2007 onveranderd op 8,5 procent.