Solidariteitsmars voor uitgeprocedeerde Afghanen

In Brussel hebben een 60-tal organisaties met een solidariteitsmars hun steun betuigd aan een groep van 150 uitgeprocedeerde Afghanen. De mars was de laatste actie van de solidariteitsweek die het middenveld organiseerde als steunbetuiging voor de Afghanen.

De groep is vertrokken met een betoging aan het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD), vandaar ging het naar de Dienst Vreemdelingenzaken.

De mars is de laatste actie van de solidariteitsweek die het middenveld heeft georganiseerd als steunbetuiging voor de Afghanen. Vakbonden en organisaties versturen vandaag ook een brief naar alle ministers van de federale regering met hun eisen. "De Afghaanse mannen, vrouwen en kinderen krijgen geen bescherming van België ondanks de onveiligheid in hun thuisland", luidt het. "Wij willen onze solidariteit tonen door mee te stappen in deze mars."

Het actiecomité eist dat de regering een duidelijk standpunt inneemt over de veiligheidssituatie in Afghanistan en de reële terugkeermogelijkheden. Tot ons land een geargumenteerd standpunt heeft, willen ze dat er geen uitwijzingen naar Afghanistan plaatsvinden en een verblijfsvergunning voor de Afghanen die geen beschermingsstatuut hebben gekregen.

Al maanden betogen de uitgeprocedeerden tegen een uitzetting naar Afghanistan, waar het volgens hen nog steeds te gevaarlijk is om naar terug te keren. Ze zullen naar eigen zeggen blijven protesteren tot ze een verblijfsvergunning krijgen. De Afghanen verblijven in verschillende gebouwen verspreid over de hoofdstad, onder meer in de Begijnhofkerk.