Straf van ouders kan GAS-boete vervangen

Vanaf volgend jaar kunnen ouders hun minderjarige kind een GAS-boete besparen door zelf een passende straf te geven. Dat melden Het Laatste Nieuws en De Morgen. Het alternatief geldt enkel voor kleine inbreuken. De gemeenten zelf moeten beslissen of ze het systeem toepassen. Drie hebben dat al gedaan.

Een GAS-boete omzeilen dankzij een straf van de ouders is mogelijk dankzij de nieuwe regels rond de GAS-wetgeving. De GAS-ambtenaar kan ouders de kans geven om hun zoon of dochter zelf een straf op te leggen bij kleine inbreuken zoals een blikje weggooien, kauwgom uitspuwen op straat of graffiti spuiten. Harelbeke en Deerlijk zullen het luik "ouderlijke betrokkenheid" goedkeuren.

"In Harelbeke zijn we niet van plan om de leeftijd van GAS-boetes te verlagen, maar het is net om een boete te ontlopen dat we de ouderlijke macht proberen in te roepen", zegt Alain Top, burgemeester van Harelbeke. De regel is van toepassing op 16- tot 18-jarigen. "In onze gemeente hebben we tot nu nog nooit zo'n feit van een minderjarige gehad. Het is zeer uitzonderlijk, maar het is bedoeld om de ouders de mogelijkheid te geven hun kind zelf een gepaste straf te geven."

De criteria voor de straffen zijn niet vastgelegd, maar de voorwaarde is wel dat de uitvoering van de straf controleerbaar moet zijn. Volgens kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen kan dit leiden tot vriendjespolitiek en willekeur. "Een kind mispeutert iets, ouders moeten dat kind straffen. Vraag is, wat is een goede straf voor dat kind? Iedere keer opnieuw zal die ambtenaar die afweging moeten maken. Is het een goede straf, is het geen goede straf? Wat mij betreft zet dit de deur open naar willekeur."

Kinder- en jeugdpsychiater Lieve Swinnen is wel gewonnen voor het idee. "Het blijven minderjarigen. Kinderen maken fouten en moeten leren hoe het wel moet. Ouders zijn daar de eerste verantwoordelijken."