Vermoedelijke ETA-terroriste op vrije voeten

Maria Natividad Jauregui Espina, een vermoedelijk lid van de Baskische afscheidingsbeweging ETA, wordt niet uitgeleverd aan Spanje. Dat schrijven de kranten Het Nieuwsblad, De Standaard en Het Laatste Nieuws vandaag. De vrouw heeft gisterenavond de gevangenis van Brugge verlaten.

Maria Natividad Jauregui Espina, alias Pepona, wordt in Spanje verdacht van medeplichtigheid aan aanslagen. Volgens de Spaanse autoriteiten was de vrouw in 1981 lid van het Vizcaya-commando van de ETA en pleegde ze aanslagen waarbij zes doden vielen. Begin oktober werd ze in België opgepakt op vraag van het Spaanse gerecht dat ook om haar uitlevering vroeg.

Daar stemde de Gentse raadkamer half oktober mee in, maar de verdediging ging in beroep. De kamer van inbeschuldigingstelling volgde de vrouw en verklaarde het uitleveringsbevel niet uitvoerbaar.

Het federaal parket ging daarop nog in beroep, maar dat werd verworpen door het Hof van Cassatie. De vrouw heeft ondertussen de gevangenis van Brugge verlaten.