Winteropvang Brusselse daklozen weer uitgesteld

Het winteropvangplan voor daklozen in Brussel is opnieuw uitgesteld, nu tot morgenavond. Normaal had het plan vorige vrijdag al moeten ingaan, maar naar verluidt moet OCMW-voorzitter Yvan Mayeur (PS) de officiële documenten nog ondertekenen.

Brussels minister Brigitte Grouwels (CD&V) is niet tevreden met de vertraging en zegt dat de opvang ook zonder die handtekening van Mayeur kan beginnen. "Wat ons betreft kan de winteropvang wel al starten", zegt het kabinet van Grouwels. "Zelfs al wordt er pas donderdag/morgen getekend door de andere betrokkenen, want Samusocial is zeker dat het een budget heeft om de opvang te organiseren."

Het Brussels platform Armoede spreekt over incompetentie en politieke spelletjes.

Het Brussels platform Armoede heeft ook een enquête uitgevoerd over de kwaliteit van de winteropvang. Daaruit blijkt onder meer een gebrek aan hygiëne en veiligheid. Daklozen klagen ook aan dat ze telefonisch een opvangplaats moeten reserveren.

Samusocial, de organisator van de winteropvang, verzekert intussen dat thuislozen vanaf morgenavond wel terecht kunnen in de Koningsstraat, waar elke nacht 400 mensen kunnen overnachten.