300 extra plaatsen voor winteropvang Brussel

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) organiseert ook dit jaar 300 extra plaatsen voor de opvang van daklozen in Brussel. Dat heeft ze bekendgemaakt in het programma "Reyers laat".

De extra plaatsen zijn klaar, maar zullen pas geopend worden als de 400 plaatsen bij de reguliere opvang volzet zijn. Die reguliere winteropvang  van daklozen in Brussel is eindelijk van start gegaan. De Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC), SamuSocial en het OCMW van Brussel hebben de nodige conventie over de winteropvang ondertekend.

De winteropvang moest al dagen geleden van start zijn gegaan, maar daarvoor moesten eerst de nodige documenten in orde gebracht worden. Zo hamert daklozenorganisatie SamuSocial, organisator van de winteropvang, er al sinds vorige week vrijdag op dat de opvang pas kan starten als alle betrokkenen de conventie rond de winteropvang getekend hebben.

De betrokken instanties kaatsten de bal naar mekaar door. Zo kreeg OCMW-voorzitter Yvan Mayeur (PS) het verwijt dat zijn handtekening ontbrak. Mayeur zelf zei dan weer dat het probleem bij de bevoegde ministers Brigitte Grouwels (CD&V) en Evelyne Huytebroeck (Ecolo) lag. Zo zou de ontwerpconventie onvolledig geweest zijn.

Intussen is de conventie toch door alle partners ondertekend en kan het winterplan van start gaan. Dat betekent dat daklozen in Brussel tot eind maart 2014 een bed, een maaltijd en sanitair wordt aangeboden. Het is SamuSocial die de opvang organiseert. Voor de organisatie van maximaal 400 opvangplaatsen is 1,1 miljoen euro ingepland. Het gaat om 400 plaatsen in een gebouw van het OCMW Brussel in de Koningsstraat.