"Daklozen slapen op straat door politiek machtsspelletje"

Brussels parlementslid Brigitte De Pauw (CD&V) uit felle kritiek op het ontbreken van opvang voor daklozen afgelopen nacht. Ze vindt dat daklozenorganisatie Samusocial en OCMW-voorzitter Yvan Mayeur (PS) hun verantwoordelijkheid moeten opnemen. "Het kan niet dat honderden daklozen de nacht op straat moeten doorbrengen omdat Mayeur naliet zijn handtekening te plaatsen", zegt ze.

Het Brussels parlementslid vraagt in een persbericht een einde te stellen aan het politiek machtsspelletje. "Onze hoofdstad dreigt op vlak van sociaal beleid alweer een onfraai imago te krijgen", zegt ze. "Dat honderden Brusselse daklozen verweesd achterblijven in de barre vrieskou is nog erger. Dat terwijl de winteropvang vorige week vrijdag al van start moest gaan."

Constructief gesprek

Volgens De Pauw was er maandagmiddag een constructief gesprek tussen Samusocial, het OCMW en de bevoegde Brusselse ministers Brigitte Grouwels (CD&V) en Evelyne Huytebroeck (Ecolo). "Alle partijen kwamen tot een akkoord om de winteropvang woensdagnacht te starten. Mayeur weigert tot op heden de conventie te ondertekenen. Hij eist financiële garanties en wil ook het OCMW laten opnemen in de conventie. Ook Samusocial wil garanties over openstaande financiële tegemoetkomingen", zegt De Pauw.

Ze roept de OCMW-voorzitter en de daklozenorganisatie op hun verantwoordelijkheid op te nemen. "Alle voorzieningen en ploegen op het terrein staan klaar om deze winter dagelijks in de weer te zijn voor onze allerzwaksten. Ik hoop dan ook dat de Brusselse daklozen niet langer de dupe zijn van een politiek steekspel."

Ook parlementslid voor Groen, Wouter De Vriendt uit via Twitter zijn ongenoegen. "Daklozenopvang is een kerntaak van het OCMW, behalve in Brussel.. Wat doet Mayeur (PS) nog, behalve paraplu opentrekken en toplonen Samusocial verdedigen?", luidt de tweet.