"Hij besefte de impact niet en vluchtte in paniek"

De minderjarige die gisteren acht personen verwondde toen hij inreed op een tramhok in Gent, heeft spijt van het vluchtmisdrijf na het ongeval. "Hij heeft nooit beseft wat voor een impact de aanrijding had op de slachtoffers", zegt zijn advocaat Eva Hauttekeete. De jongeman is aangehouden en opgesloten in de gesloten jeugdinstelling in Tongeren.

Het ongeval gebeurde gisteren rond 13 uur aan de Coupure in Gent. De autobestuurder week van de baan af en ramde een tramhok van De Lijn. "Mijn cliënt moest uitwijken voor een bromfiets rechts van hem, en kwam daardoor links van de baan richting het tramhok terecht. Hij zegt dat hij wou remmen, maar dat hij mogelijk in paniek het verkeerde pedaal induwde", zegt zijn advocaat.

Acht personen raakten gewond bij de aanrijding. "Het eerste wat hij me vroeg is hoe het met de slachtoffers gesteld is. Hij heeft nooit beseft wat voor een impact de aanrijding had op de slachtoffers. Het was een paniekreactie." De tiener was nog niet eerder met het gerecht in aanraking gekomen, zegt de advocaat.

Aanhouding

De jongen werd thuis opgepakt, nadat getuigen de nummerplaat van de wagen hadden genoteerd. Uit verder onderzoek blijkt dat naast hem ook een andere 17-jarige jongen in de wagen zat. De passagier werd ook opgepakt en verhoord door de politie, maar werd daarna vrijgelaten. Zijn voorlopig rijbewijs werd ingetrokken. De minderjarige was niet vergezeld van een geldige begeleider en hield zich dus niet aan de voorwaarden van zijn voorlopig rijbewijs.

De 17-jarige werd door de onderzoeksrechter in Gent onder aanhoudingsmandaat geplaatst en opgesloten in de jeugdgevangenis in Tongeren. Normaal kunnen minderjarigen niet aangehouden worden, maar voor iemand tussen 16 en 18 jaar die een verkeersongeval met gewonden veroorzaakt en vluchtmisdrijf pleegt, wordt er een uitzondering gemaakt.

"Welke straf hij riskeert voor de politierechtbank zal afhangen van de verwondingen van de slachtoffers en de kwalificatie die later aan het ongeval zal gegeven worden", zegt Hauttekeete.