"Hoe kon de kapitein ons vergeten?"

Het werd hun eerste zelfstandige duiksessie in open water, na het behalen van een duikbrevet. Lexa en Jake Mendenhall uit Arizona (VS) trokken eind oktober naar Thailand om daar hun duikkennis in praktijk om te zetten. Ook al liep alles onder water zoals ze verwacht hadden, eenmaal terug boven water bleek hun boot te zijn verdwenen. Het scenario van het drama "Open water", waar een koppel achterblijft in de open oceaan en er uiteindelijk sterft, leek plots realiteit te worden.

Naast de Mendenhalls bleven ook twee duikinstructeurs van een Thaise duikvereniging en een andere man in de zee achter. De kliffen in de nabijheid waar ze ronddobberden -de golven waren vrij krachtig- waren te steil om zo op het vasteland te geraken. Op onder meer de nieuwswebsites CNN en AZ Family deed het koppel de voorbije dagen zijn verhaal.

Lexa: "Ik bleef maar denken: "Er is geen boot. En het wordt donker. En dan zal er zeker geen boot meer uitvaren." Ik had voordien ook haaien zien rondzwemmen. We waren niet meer dan aas voor hen, dat zich boven hen aanbood."

Jake: "Ik kan niet begrijpen hoe de kapitein van de boot ons kon vergeten. De instructeurs verzekerden ons dat de boot zou terugkeren, maar waar bleef hij dan? Gelukkig had een van de duikinstructeurs een opblaasbaar kussen bij. Zo heeft alsnog een boot met snorkelaars ons opgemerkt tussen de golven. Ik denk dat dat anders niet gelukt was."

Na een 45-tal minuten vol angst kon het vijftal aan boord van een boot klimmen. Hierbij bezeerde Lexa zich aan haar kin. Ze moest in een plaatselijk ziekenhuis verzorgd worden.

De juiste reden waarom de kapitein vertrokken was, bleef nadien onduidelijk. "De boot zou problemen met de motor gehad hebben. Voor we in het water doken, was de boot meermaals stilgevallen", aldus Jake.

Aan CNN liet de organisator van de duiktrip weten dat "de duikers nooit in gevaar waren en dat alles onder controle was". Lexa: "Het was onze eerste keer, dus, wij kunnen niet iedere situatie inschatten. Wat hun idee is van een perfect veilige situatie, was dat op dat moment voor ons niet. Stel dat iemand een appelflauwte van de angstemoties kreeg…"

lees ook