"Marc Descheemaecker verlaat NMBS met premie"

Marc Descheemaecker vertrekt niet met lege handen als topman van de NMBS, maar met een gouden parachute. Het is niet duidelijk hoe groot die is, maar hij heeft recht op zo'n 1 miljoen. Dat schrijft De Tijd.

De regering-Di Rupo besliste in september Descheemaecker aan de kant te schuiven als gedelegeerd bestuurder van de NMBS. Jo Cornu zit nu op zijn stoel. Maar in tegenstelling tot Belgacom-baas Didier Bellens krijgt Descheemaecker wel een vertrekpremie, zegt De Tijd. Bellens werd "een grove tekortkoming" aangerekend, terwijl Descheemaecker "eervol" ontslagen werd, aldus het Belgisch Staatsblad.

Dat Descheemaecker zijn riante vertrekpremie opeist, valt niet overal in goede aarde. De voogdijminister van de NMBS, Jean-Pascal Labille, riep Descheemaecker en Jannie Haek, ex-CEO van NMBS Holding, nochtans op hun ontslagvergoeding te laten vallen. Maar opleggen kan hij het niet. Haek ging op het verzoek in. Maar voor Haek is het eenvoudiger, want hij werd topman van de Nationale Loterij.

Descheemaecker kreeg geen nieuwe topjob. Hij wordt wel voorzitter van Brussels Airport, maar daarvoor wordt hij veel minder betaald. Het gaat om 50.000 tot 60.000 euro bruto per jaar, terwijl hij bij de NMBS zo'n 500.000 euro verdiende. Contractueel heeft hij recht op een vertrekpremie van tweemaal een jaarloon, ongeveer 1 miljoen euro dus.

Descheemaecker en het kabinet-Labille wilden volgens De Tijd niet reageren. In NMBS-kringen valt te horen dat een finale regeling werd getroffen die werd voorgelegd aan de raad van bestuur.

In een afscheidsinterview in "Terzake" begin deze maand wilde Descheemaecker niet antwoorden op vragen over een ontslagvergoeding. "In heel mijn carrière heb ik nooit over mijn salaris gepraat. Dat ga ik nu evenmin doen. Ik heb veel geslikt om de NMBS publiek te verdedigen, maar als persoon ben ik geen publiek bezit", luidde het.