"Niet getekend, komt door haastwerk ministers"

OCMW-voorzitter Yvan Mayeur (PS) ontkent dat het ontbreken van zijn handtekening de oorzaak is van het uitstel van de winteropvang voor daklozen in Brussel. Volgens hem lag "haastwerk" van de ministers Brigitte Grouwels (CD&V) en Evelyne Huytebroeck (Ecolo) aan de basis van het probleem, aangezien de ontwerpconventie onvolledig was. De daklozen zijn de dupe van het geruzie tussen de stad en het gewest.

De winteropvang had vorige vrijdag al van start moeten gaan, maar toen weigerde Samusocial de conventie te ondertekenen. Ook gisteravond kon er nog niet gestart worden met de opvang. De ministers Grouwels en Huytebroeck verwezen daarvoor naar een ontbrekende handtekening van Mayeur.

Mayeur erkent dat hij niet tekende, maar benadrukt dat dit komt door haastwerk van de ministers. Volgens hem is de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) onvoldoende voorbereid, "aangezien het OCMW van Brussel Samusocial de fondsen moet voorschieten tot januari".

Bovendien voorziet de begroting van de GGC geen normaal werkingsbudget voor Samusocial en ook geen winterbudget voor 2014-2015. "Er kan geen sprake van zijn dat we mensen op straat laten staan, maar we willen ook geen gijzelaars zijn van de onbezonnenheid van de ministers", besluit Mayeur.

Het Brussels Platform tegen Armoede reageert verontwaardigd. Volgens de organisatie is er altijd een argument om de opvang uit te stellen. "Eerst was het de ontruiming van het kraakpand Gesú, dan waren er problemen met de overeenkomst, nu is het het feit dat het OCMW de overeenkomst niet tekent, wat zeer bizar is want de voorzitter van het OCMW (Mayeur) is ook de voorzitter van Samusocial", zegt Gregory Cremmerie.

De hete aardappel wordt heen en weer geschoven tussen de stad en het gewest en de daklozen zijn er de dupe van. Normaal gezien zou de winteropvang van Samusocial in de Koningsstraat vanavond wel starten.