"Vertrekvergoeding Descheemaecker bestempel ik als excessief"

"De overeenkomst met en het arbeidscontract van Marc Descheemaecker voorzien in een vertrekvergoeding die ik zonder aarzelen als excessief bestempel, maar de regering kan in deze niets anders dan de bepalingen na te leven." Dat heeft minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille (PS) in de Kamer verklaard op een vraag van Tanguy Veys (Vlaams Belang).

Aanleiding is de berichtgeving dat Descheemaecker de NMBS verlaat met een vertrekpremie. Hij zou recht hebben op zowat 1 miljoen euro. De voormalige gedelegeerd-bestuurder wordt voorzitter van Brussels Airport. Zonder het bedrag te vermelden dat Descheemaecker opstrijkt, noemde Labille de contractueel voorziene vertrekvergoeding buitensporig, maar "de regering heeft in deze geen keuze".

Wel herinnerde hij eraan dat de regering recent een referentiekader heeft vastgelegd. Dat "zal het in de toekomst mogelijk maken dergelijke excessen te vermijden", aldus Labille. Het gaat om maximaal twaalf maanden van het vaste gedeelte van de bezoldiging.