Bekaert breidt productiecapaciteit in Zwevegem uit

Staaldraadgroep Bekaert investeert ongeveer 3 miljoen euro in haar vestiging in Zwevegem om de productiecapaciteit van profieldraden en hogeprecisieprofielen uit te breiden. Dat levert ook extra banen op, zo werd vernomen bij het bedrijf.

"De investeringen zijn gericht op een uitbreiding van de productiecapaciteit en van het productenportfolio profieldraden en hogeprecisieprofielen", zegt de staaldraadgroep. Dergelijke profielen worden voornamelijk gebruikt in de olie- en gassector en de automobielsector, bijvoorbeeld voor ruitenwissers, legt Bekaert-woordvoerster Katelijn Bohez uit.

De investeringen leveren ook enkele extra banen op. "Bekaert stelt voor zijn activiteiten in Zwevegem ongeveer dertig externe vacatures open, onder meer om de vandaag aangekondigde investeringen te ondersteunen", klinkt het. Het gaat om vacatures voor arbeiders.

Het bedrijf zegt ook nog dat enkele indirecte processen in Zwevegem verder zullen worden geoptimaliseerd, "zonder directe gevolgen voor de tewerkstelling".

Bekaert stelt in België ongeveer 2.000 mensen tewerk. In de vestiging in Zwevegem werken ongeveer 650 arbeiders.

ABVV: "Ook afbouw in activiteiten"

De socialistische vakbond ABVV zegt gemengde gevoelens te hebben. Volgens vakbondsman Gino Debels worden er ook activiteiten afgebouwd. Hij spreekt van het stopzetten van een van de polieractiviteiten, een interne herschikking en een afbouw in het afvalwaterpark. "Goed voor bijna twintig werknemers", aldus Debels.

Bekaert belooft de betrokken arbeiders een andere plaats te geven binnen het bedrijf, maar volgens Debels wordt dat een heel moeilijke oefening. "Veertien van die arbeiders zijn mensen met een beperking. Het is dus niet vanzelfsprekend om die mensen een nieuwe taak te geven", luidt het.

De vakbondsman ziet de balans vooral negatief. "Het personeel wordt nu ingelicht. Het is wachten op hun reactie."

De andere vakbonden waren nog niet bereikbaar voor commentaar.