Brandweerman verongelukt bij blokkades Franse boeren

De Franse regering eist dat landbouwers hun filterblokkades rond Parijs onmiddellijk opheffen. De eis komt er na een dodelijk ongeval bij een van die blokkades. Een brandweerman die naar zijn werk reed, botste er tegen een vrachtwagen en is om het leven gekomen.

Bij een andere blokkade vielen zes lichtgewonden bij een botsing tussen een tractor en een politievoertuig. De boeren protesteren al geruime tijd tegen een aantal belastingen, onder meer een verhoging van de btw op agrarische producten van 7 tot 20 procent.

Ook is een verlaging van de Europese subsidies een doorn in het oog. Door herzieningen van het Europese landbouwbeleid zouden boeren uit het noorden van Frankrijk minder steun krijgen. De vakbonden FDSEA en JA riepen de boeren daarom vandaag op om de invalswegen in en rond Parijs te blokkeren.

Minister van Transport Frédéric Cuvillier noemt de filterblokkades gevaarlijk en heeft de onmiddellijke opheffing ervan gevraagd, zeker na het dodelijke ongeval.

De afgelopen dagen en weken waren er wel al meer grimmige protesten tegen de fiscale plannen van de regering. Zo was er veel commotie rond de "ecotaks", een nieuwe tol voor alle binnenlandse en buitenlandse zware vrachtwagens op de nationale en provinciale Franse wegen. Die taks zou eerst ingaan op 1 januari, maar onder druk van de protesten is de introductie ervan voor onbepaalde tijd opgeschoven. Toch gaan de demonstraties gewoon door omdat de actievoerders willen dat het plan voorgoed wordt opgedoekt.