Centraal-Afrikaanse Republiek onderhandelt met Kony

De Centraal-Afrikaanse Republiek voert gesprekken met Joseph Kony over zijn overgave. Dat melden de VN en de Afrikaanse Unie. Maar volgens de speciaal gezant van de Afrikaanse Unie die gisteren uitleg gaf aan de VN-Veiligheidsraad zou Kony met deze zogenoemde onderhandelingen enkel tijd willen winnen om zijn rebellen te verplaatsen. De Oegandese krijgsheer wordt al jaren internationaal gezocht wegens oorlogsmisdaden.

"Door de verhoogde druk op het LRA heeft Kony zijn toevlucht gezocht tot een aloude truc", aldus speciaal gezant Francisco Madeira. "Hij probeert tijd te winnen door de autoriteiten van de Centraal-Afrikaanse Republiek te doen geloven dat hij wil onderhandelen. Dat geeft hem de mogelijkheid om zich met zijn leger "over te geven" zodat hij zich opnieuw kan vestigen in Nzako, in de Centraal-Afrikaanse Republiek."

Joseph Kony zou zich ergens op de grens bevinden van de Centraal-Afrikaanse Republiek met de Darfoer-regio in het westen van Soedan, ze zei Madeira. Het is de eerste keer in vele jaren dat er nieuws is over de verblijfplaats van Kony. Maar waar hij zich precies bevindt, is niet bekend. De krijgsheer zou eerst zekerheid willen over zijn veiligheid vooraleer hij zich overgeeft. Volgens de speciaal gezant van de Afrikaanse Unie zou Kony ook ernstig ziek zijn. Over welke ziekte het precies gaat, is niet duidelijk.

Kony is een van de meest gezochte misdadigers ter wereld. De Oegandese oorlogsheer terroriseerde met zijn Verzetsleger van de Heer (LRA) bijna 20 jaar lang Oeganda en zijn buurlanden. Zijn leger bestaat vooral uit kindsoldaten. De kinderen werden ontvoerd en gedwongen om te vechten en zich te prostitueren.

Een speciale regionale task force van de Afrikaanse Unie bestaande uit 5.000 militairen is continu naar hem en zijn rebellen op zoek. Ze worden daarbij bijgestaan door een honderdtal Amerikaanse soldaten. Het Internationaal Strafhof in Den Haag wil hem vervolgen voor oorlogsmisdaden. De Verenigde Staten hebben een beloning van 5 miljoen dollar uitgevaardigd voor tips die naar zijn arrestatie kunnen leiden.

Door deze aanhoudende militaire druk is het LRA voortdurend op de vlucht. Heel wat van Kony's volgelingen zouden al gedeserteerd zijn.