Edelhert bekoopt internetsucces met de dood

Natuurfotograaf James York liet zich onlangs uitgebreid filmen, toen hij een edelhert minutenlang met zijn kop tegen hem liet aanwrijven. Het filmpje werd intussen bijna 2,5 miljoen keer gekeken. Maar dat dichte contact kwam het hert duur te staan. Het dier werd intussen immers gedood, omdat "een hert schrik moet hebben van mensen en hen niet moet associëren met chips".

Dana Soehn, woordvoerster van het Great Smoky Mountains National Park, waar de beelden genomen werden, op de nieuwswebsite Citizen Times: "Dit is het eerste voorval van zo’n hert dat een mens aanraakt. Voor ons was die film een essentiële stap om uiteindelijk tot zijn dood te beslissen. De video versnelde onze beslissing alvast."

"De laatste tijd waren er meer meldingen van mensen die de dieren voederden. Ze denken dat dat ene stukje chips het verschil niet zal maken. Maar de dieren moeten de mensen als afschrikwekkend ervaren. Daarom proberen we hen te her-trainen door associaties te leggen tussen mensen en bijvoorbeeld luid lawaai."

"Jammer voor dit hert, maar hij heeft niet goed gereageerd op dit gevoel van afkeer. Zijn gedrag zou uiteindelijk een gevaar kunnen betekenen voor de mensen. Met wonden en zelfs de dood als gevolg."

York liet weten diep bedroefd te zijn en had gehoopt het hert te zien opgroeien. Filmer van de video, Vince Camiolo, bevestigde in een statement dat York niets kan aangewreven worden, maar dat de aandacht van het hert voor hem een resultaat was van het geven van voedsel door anderen aan dit dier.

Hier beneden kunt het filmpje bekijken dat uiteindelijk tot de dood van het hert leidde:

lees ook