Italië gaat belang in overheidsbedrijven verkopen

De Italiaanse regering heeft een grootscheeps privatiseringsprogramma aangekondigd. Dat zou 10 tot 12 miljard euro kunnen opleveren en dat geld moet gebruikt worden voor de afbouw van de grote schuldenlast van het land.

De zet was al lang verwacht, maar nu heeft de regering van de centrumlinkse premier Enrico Letta de knoop doorgehakt. In totaal verwacht Rome een opbrengst van 10 tot 12 miljard euro. Een groot deel van dat geld zou gebruikt worden om de schuldenberg te verkleinen, met de rest wordt de Casa Depositi e Prestiti (CDP), een investeringsfonds van de overheid, geherkapitaliseerd.

Concreet zal de overheid 3% van de aandelen van de energiegroep Eni verkopen. Die behoudt dan nog wel een belang van 30% in Eni.

Er worden ook aandelen verkocht van de scheepswerf Fincantieri, het treinnetwerk Grandi stazioni, het IT-bedrijf STMicroeletronics, de luchtverkeersleider Enav, de verzekeraar Sace en CDP Reti (energie) en Tag (metallurgie).

Italië kampt met een zware schuldenlast die nu 134% van het bbp bedraagt. De regering hoopt om het tekort op de begroting nu terug te dringen tot 2,5%. De maatregelen moeten nog wel worden goedgekeurd door het parlement.