KU Leuven start twee nieuwe dierproeven met apen

De KU Leuven start opnieuw met twee nieuwe dierproeven met apen. Het gebruik van de dieren lokt veel protest uit. Rector Rik Torfs vindt dat de universiteit terughoudend moet zijn, maar zal de nieuwe onderzoeken niet stilleggen. Dat melden De Morgen en Het Laatste Nieuws.

Het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO), dat met subsidies fundamentale studies financiert, geeft in totaal 793.500 euro aan wetenschappers van de KU Leuven voor twee proeven met apen. Deze projecten werden vorige week goedgekeurd en vinden tussen 2014 en 2017 plaats. Het gaat telkens om experimenten met resusapen. Dat zijn zestig centimeter grote dieren, die net als mensen onder de primaten worden gerangschikt.

De Leuvense universiteit huisvest op dit moment rond de veertig resusapen. De proeven zijn omstreden, zowel binnen als buiten de KU Leuven. In beide gevallen is neurofysioloog Wim Vanduffel betrokken. Hij stelt de werking van de apenhersenen te willen bestuderen. Het eerste onderzoek focust op mogelijke behandelingen voor neurologische aandoeningen, zoals parkinson. Het tweede heeft geen directe medische reden.

Vanduffels nieuwe studies komen er nadat in juni al bekend raakte dat hij resusapen ging inspuiten met cocaïne om inzicht te krijgen in het verslavingsproces bij mensen. Dat leidde tot internationale aandacht en protest. Ook binnen de KU Leuven was er weerwerk.

De ethische commissie van de universiteit, waarin tien academici oordelen of een proef mag plaatsvinden, verleende geen positief advies. Toch ging het onderzoek door.

Rector Rik Torfs vindt dat de universiteit terughoudend moet zijn met zo'n proeven, maar onder bepaalde voorwaarden moet het wel kunnen. "Zo'n proeven kunnen voor mij op twee voorwaarden: de eerste voorwaarde is dat er geen alternatieven zijn voor die dierproeven, dat er niet op een andere manier hetzelfde resultaat kan bereikt worden. De tweede voorwaarde is dat ze worden ingezet voor het bestrijden van levensbedreigende ziekten bij de mens. Daarnaast moeten er ook een aantal strikte regels zijn om het dierenleed zoveel mogelijk te verzachten."

De Anti Dierproeven Coalitie zit vandaag samen met Torfs. De rector wil nu evenwel geen onderzoek stilleggen, omdat het FWO engagementen is aangegaan en omdat hij niet aan de vrijheid van zijn academici wil raken.

Naast de Université Catholique de Louvain is de KU Leuven de enige universiteit in België die apen gebruikt als proefdieren. "Helaas zijn we nog niet zover dat we het zonder resusapen kunnen stellen", zegt Vanduffel. "Dierenrechtenactivisten lijken soms te denken dat wij dit voor ons plezier doen, terwijl we juist mensen die lijden willen helpen. Juist daarom begrijp ik alle ophef niet."